joi, 2 aprilie 2009

Craite


Tot pe eGradini am gasit pe forum urmatoarele despre Craite:

"Denumire stiintifica:
Tagetes tenuifolia numite si Tagetes signata

Denumire populara:
Craite

Tipul de planta:
Anuala

Inaltime:
60 cm

Intindere:
15-20 cm

Lumina şi temperatura:
Craitele sunt potrivite pentru locurile insorite din gradina dar nu le plantati in locuri fierbinti pentru ca nu le place sa fie ofilite.

Flori, frunze, fructe:
Flori galben-lamaie, portocaliu-argintii sau rosii. Infloreste abundent toata vara si toamna pana da inghetul.

Solul:
Cresc bine in soluri sarace dar pentru o inflorire mai abundenta adaugati pamant de frunze la plantare.

Udarea:
Udati-le mai des in primele 10-12 zile de la plantare, dupa care le puteti uda doar cand pamantul este uscat (aproximativ o data pe saptamana). Prea multa apa poate cauza putrezirea radacinii.

Aerul:
Suporta aerul fierbinte.

Ingrăşăminte:
Daca se administreaza prea mult ingrasamant planta va avea multe frunze si putine flori.

Inmulţire:
Prin seminte: insamantarea in sera se face cu 4-6 saptamani inainte de transplantarea in gradina. Acoperiti semintele cu un strat subtire de pamant si mentineti solul moderat umed. Germinarea dureaza 5-14 zile la 21-24C. Pot fi insamantate direct in gradina spre sfarsitul primaverii, la o adancime de 6 mm, intr-un pamant bine greblat.

Transplantare:
Se transplanteaza la 2 saptamani dupa data medie a ultimului inghet din primavara. Lasati 15-20 cm intre ele. Nu uitati sa aclimatizati rasadurile pe o perioada de 10-15 zile inainte de a le transplanta.

Condiţii de iernare:
Toleranta la inghet este scazuta.

Boli şi dăunători:
In general sunt rezistente dar pot apare fainarea si patarea frunzelor. Preventiv se lasa suficient spatiu intre ele pentru a permite o buna circulatie a aerului si se evita udarea frunzelor. Indepartati frunzele infectate cand este posibil.
In special in varile ploioase, ca urmare a infectiei cu Botritis florile pot fi maronii si pot degenera. Mucegaiul gri poate apare pe florile ofilite. Rupeti florile infectate si ardeti-le.
Frunzele au un miros stringent de lamaie care se spune ca indeparteaza insectele, desi unele cercetati nu au confirmat acest lucru.

Îngrijire, particularităţi:
Sunt parfumate si sunt flori minunate pentru gradinile insorite. De-a lungul aleilor pot fi plantate sub forma de strat compact sau pot fi folosite ca plante de accent in straturile mixte. Pot fi plantate de asemeni in gradinile cu pietre. Daca au suficient spatiu craitele pot creste sub forma de tufe mici. Un rand de astfel de tufe mici poate forma o bordura atragatoare. Pentru a obtine acest efect plantati-le la o distanta de 30 cm.

Craitele sunt o alegere buna pentru balcoanele insorite si cu vant. 'Lemon Gem' este o varietate potrivita pentru jardinière.

Nu este nevoie sa indepartati florile trecute.

Specii şi varietăţi :
‘Gem Series’: semintele se comercializeaza in pachete cu flori de o singura culoare sau in amestecuri de diferite culori. Flori de culoare galben-lamaie, portocaliu-rosu, sau portocaliu-mandarina. Sunt usor de crescut la soare intr-un pamant obisnuit de gradina dar cu un bun drenaj.
"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu